Főépület

2022. január 24.
Az Ökocentrum falai közt beléphetünk a Tisza-tó különleges világába és testközelből ismerhetjük meg a hazánkban őshonos élőlényeket Európa legnagyobb édesvízi akváriumában.

Óriásakvárium

A földfelszín alatt, a főépület -1 és -2 szintjén található az összesen közel egymillió liter össztérfogatú, több részből álló, rendkívül látványos akváriumrendszer, melyben domolykók, pontyok, csukák, balinok, süllők, harcsák, keszeg- és küszfélék, törpeharcsák, busák és amúrok élnek, társaikkal együtt. Az igényesen kialakított dekoráció a patakok, folyók, tavak valóságos víz alatti képét idézi fel, s olyan érzést kelt a látogatókban, mintha valóban a víz alatt sétálnánk.

Az Ökocentrum legnagyobb, un. óriásakváriuma önmagában 535 ezer literes, itt különleges víz alatti alagútban sétálva nyerhetünk bepillantást - közel 5 méter mélyen a víz szintje alatt - olyan különleges halfajták (tokok) életébe, mint az óriási méretű, méltóságteljesen úszó viza, a vágótok, a sőregtok vagy épp a kecsege.

A halakon kívül az Ökocentrum kedvencei közé tartoznak a vidrák is: e mókás, vidám állatok az akváriumtérben és a szabadidőpark területén kialakított kifutóban is láthatóak, illetve az őszi-téli időszakban naponta két időpontban  (10.30 és 15.00 órakor), nyári időszakban három időpontban (10.15, 13.45 és 16.45 órakor) etetésük is megfigyelhető 

 

3D Mozi

Az 50 férőhelyes háromdimenziós vetítőterem rendhagyó technikai megoldásainak köszönhetően részeseivé válunk a vásznon történő eseményeknek, átélhetjük, milyen arcát mutatja a Tisza-tó a különböző évszakokban. A film „étvágygerjesztőként" szolgál ahhoz, hogy a megtekintését követően a nézők kedvet kapjanak a vízi világ tényleges felfedezéséhez. A 12 perces „Négy évszak a Tisza-tónál" címet viselő, víz alatti és drón felvételekkel színesített 3D film összeállításának koncepciója az volt, hogy bemutassuk: a Tisza-tó természeti értékei és szépségei mind a négy évszakban kiváló programot és szabadidő eltöltési lehetőséget jelentenek az ide látogatóknak. Így a film nem csak Poroszlónak vagy az Ökocentrumnak jelent „reklámot", hanem a Tisza-tavi táj egészének változatosságát, értékeit, szépségeit villantja fel.

A Tisza-tavi Ökocentrum 3D mozijában napközben, a rendes nyitvatartási időben félóránként (minden óra egészkor és félkor) kezdődik a 12 perces magyar nyelvű természetfilm vetítése. Külföldről érkező csoportoknak a film vetítése - előre egyeztetett időpontban - angol nyelven történik. A nézőtéren a helyek érkezési sorrendben, szabadon foglalhatók el.

Esténként, főleg hétvégéken és ünnepnapokon a vetítőterem hagyományos mozivá alakul át: 2D és 3D játékfilmek, animációs filmek tekinthetők meg, az előre kiadott műsor szerint. Jegyek a filmekre elővételben vagy az Ökocentrum főbejáratánál lévő pénztárban vásárolhatók. Részletes információk és jegyvásárlás: www.poroszlomozi.hu

  

A Tisza-tavi Ökocentrum főépületének bemutatói lehetővé teszik, hogy közelebbről megismerjük a Tisza-tó vidékének élővilágát és természeti értékeit.

 

ÉJSZAKAI ERDŐ - Magyarország kétéltűi és hüllői

A főépület földszintjén található kiállításon a nappalból az éjszakába lépünk, s derengő, a teliholdat szimbolizáló fényben tekinthetjük meg a látványos terráriumokban élő különleges állatokat. A napszakok "megfordultak": a kétéltűek lakóhelyei éjjel mesterséges fényárban úsznak, így ők akkor térnek nyugovóra, s bújnak el. Nappal pedig, a mesterséges éjszakában ellenben tevékenyek, mozognak, táplálkoznak.

A fényviszonyok és a terráriumok élőlényeinek rejtőzködő életmódja miatt az állatok megpillantásához itt alkalmanként türelem, odafigyelés szükséges: előfordulhat, hogy adott pillanatban az élőlény - kihasználva a terrárium berendezése által biztosított rejtekhelyet - elbújt pihenni, míg ha 10 perc múlva újra arra sétálunk, már aktívan "tevékenykedik" lakóhelyén.

A földszinti kiállítótér része egy hatalmas méretű, "járható", műholdas Tisza-tó térkép, amely madártávlatból mutatja be a térséget, az oszlopokon elhelyezett gombok megnyomására felvillanó fények pedig segítenek a tó körüli települések elhelyezkedésének pontos beazonosításában. A kiállítótér járófelületei több helyen üvegből készültek, e letekintőkön keresztül az óriásakváriumokban zajló élet felülről szemlélhető meg.

A kiállítótér körül található folyosószakasz falain tablók ismertetik meg a látogatókat a híres tiszai árvizek történetével, valamint a kiskörei erőmű megépítésével és működésével kapcsolatos tudnivalókkal. 

A kiállítótér sarkában kialakított helyen nyári időszakban európai sünök láthatóak, míg a téli időszakban itt telel Charlie a sarkantyús óriásteknős. 

 

MAKROVILÁG FÖLDINFO TEREM

Az első emeleten található helyiségben apró lények világába nyerhetünk betekintést rovarbemutató dioráma és miniakváriumok segítségével, foglalkozások, rendezvények esetén mikroszkópokkal. A miniakváriumok lakói közé olyan fajok tartoznak, mint például a szúnyogirtó fogasponty vagy a bíborsügér.

A teremben elhelyezett 3d dianézők segítségével 64 millió pixeles felbontásban láthatóak a bolygónkról és világhírű természeti tájakról készült különleges képek.

A kirakó játék (óriáspuzzle) megoldásával egy hatalmas falikép hiányzó részét lehet összerakni, segítségül a Tisza-tó természeti értékeire vonatkozó kérdések és válaszok szolgálnak.

A teremben elhelyezett interaktív érintőképernyős monitoron böngészhetünk, s szöveges és képi információk segítségével környezetünk megóvásával és védelmével, a természetvédelem fontosságával kapcsolatos témákkal, bolygónk környezeti problémáival ismerkedhetünk meg, néha már-már sokkoló, de mindenképpen szemléletformáló módon.

A Makrovilág teremben kétféle természetismereti offline számítógépes játékot lehet játszani, a legjobb megfejtők - regisztráció esetén - év végén jutalmat kaphatnak.

A turisztikai főszezonban illetve rendezvények alkalmával rendszeresen kerül itt sor rendhagyó "biológiai órákra", tájékoztató előadásokra.

A Makrovilág Földinfo terem előtti folyosószakaszon elhelyezett érmegép segítségével mindenki elkészítheti magának saját "ökocentrumos szuvenírjét" - 4 féle motívum közül lehet választani  

 

Tetőterasz (2. emelet)

A főépület 2. emeletén található tetőteraszon - tavasztól őszig - Szűcsné Négyesi Éva, poroszlói illetőségű amatőr természetfotós kiállítása tekinthető meg 

 

 

A tetőteraszhoz vezető lépcsőház kis helyiségében alakítottuk ki a "Pedálo-Zoo" szobát, ahol speciálisan átalakított kerékpárok pedáljának tekerésével termelhetsz némi elektromos energiát - az energiatakarékosság gondolatköre jegyében 

 

 

  

 

Körpanorámás kilátótorony

A főépület tornyában, a 7. emelet magasságában található, lifttel is megközelíthető tágas kilátóteraszról lélegzetelállító panoráma nyílik Poroszló településre és a környező tájra: egyik irányban a Tisza-tó, másik irányban a Bükk és a Mátra vonulatai is látszanak. Képünkön Varga Izabella színésznő gyönyörködik a táj szépségeiben.

Sportosabb vendégeink a torony teraszának megközelítését gyalogosan is vállalhatják, ezesetben az Ökocentrum építésének történetét és folyamatát a lépcsőház szintjein elhelyezett fotókiállítás képeinek segítségével ismerhetik meg.

A toronyban a tájékozódást áttekintő térkép segíti, néhány világhírű hely Poroszlótól való - légvonalban mért - távolságát pedig kis táblák jelzik.

  

Konferenciaterem

A Tisza-tavi Ökocentrum konferenciaterme a főépület első emeletén egyedi helyszínül szolgál konferenciák, tanácskozások, előadások lebonyolítására.

A terem ideális befogadóképessége 80-100 fő, de a kapacitás bővíthető. A korszerű berendezések és a Tisza-tó csodálatos természeti környezete garantálja, hogy színvonalas, jó hangulatú és emlékezetes legyen minden itt rendezett szakmai, tudományos és egyéb témájú esemény. A konferenciaterem felszereltségéhez laptop, rögzített projector, nagy méretű vetítővászon és az igények szerint variálható mobil hangosítás tartozik. Tanácskozások, rendezvények szervezése érdekében kérje ajánlatunkat az info@ttoc.hu címen.

 

A terem folyamatosan időszaki kiállításoknak ad helyet: jelenleg a "Távoli tájakon" címet viselő, egzotikus halakat bemutató tárlat és a "Tisza-tavi haltrófeák" című kiállítás látható.

A nagy konferenciaterem közvetlen szomszédságában 10-12 fő befogadására alkalmas külön tanácskozóterem található, melyben szívesen adunk helyet babazsúroknak, születésnapi és családi összejöveteleknek is: ezek programját az akváriumok meglátogatásával, a játszószoba és játszótereink használatával tesszük még emlékezetesebbé.                                                                                                                                                           

 

Játszószoba

Az első emeleten található Elvarázsolt Vízi Világ  játszószoba jó időben-rossz időben önfeledt szórakozást nyújt a kicsiknek. A játszószobát 12 éves életkornál fiatalabb vendégeink vehetik igénybe

 

 

 

 

 

  

  

Öko Sziget Ajándékbolt

VIZA BÜFÉ