Az év kétéltűje

2021. szeptember 23.
a zöld varangy

A kétéltűek közül talán a varangyokat kíséri még napjainkban is a legtöbb előítélet. A varangyos béka kifejezés a var, mint gyógyuló seb, sebhely szóból származik, az állatok hátán látható, enyhe mérget kiválasztó mirigyekre, „bibircsókokra" utal.

Eleink képzeletében a varangyok a boszorkányok és mindenféle bűbájos emberek környezetében tűnnek fel, érintésük hegeket, fekélyeket okoz. Manapság is többen üldözik még őket például azért, mert állítólag károsítják, megrágják a zöldségeket, a növények gyökereit, míg mások attól tartanak, hogy a varangy a szemükbe célozza vizeletét, amitől megvakulhatnak. Ezekből természetesen semmi nem igaz.

Idén a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya (MME KHVSZ) a zöld varangyot választotta az év kétéltűjének. Rendkívüli állat, fizimiskáját még kedvesnek is nevezhetjük, és rendszeresen összefuthatunk vele: remekül feltalálja magát az emberi környezetben, még a főváros külső kerületeiben is felbukkan.

 

Ha majd a járványveszély elmúltával az Ökocentrum újra látogatható lesz, Te is találkozhatsz majd vele a földszinti kiállítótér terráriumában.

 

A zöld varangyról szóló teljes cikk a 24.hu oldalon jelent meg, az alábbi képre kattintva sok érdekességet olvashatsz még róla: