Új köntösben a helyi hagyományok

2022. szeptember 28.
Megújult a poroszlói Tájház

A koratavaszi időszakban jelentős felújításon ment keresztül a poroszlói Tájház. Az 1884-ben épült műemlék épület és benne a helytörténeti gyűjtemény a Tisza-tavi Ökocentrum szabadidőparkjának területén található, így bármely Ökocentrum belépőjeggyel megtekinthető. Az elmúlt hetekben teljesen új cserép- és nádtetőt kapott az épület a kapcsolódó tetőszerkezet egyes elemeinek és a deszkázat javításával, helyenként cseréjével, javításra került a beomlott kémény, valamint a ház hagyományos sártapasztásos vakolata, valamint annak meszelése. A falak esetleges elmozdulását a szakemberek vasalás beépítésével akadályozták meg, az épület mögött pedig a csapadékvíz elvezetés megoldása jelentett feladatot. Belül a Tájházban a konyharész elkopott járófelületének cseréje, javítása okozott munkát, de elektromos fűtőpanel és rejtett világítótestek is elhelyezésre kerültek, utóbbiak a belső terek fényviszonyait hivatottak javítani. 

A munkálatok Buzás Miklós okl. építészmérnök tervei alapján kerültek elvégzésre, az elektromos tervet Nagy Csaba készítette. 

A poroszlói Tájház, valamint a közelségében fekvő hagyományőrző baromfiudvar, nyusziudvar és a korabeli pákász életmódot szimbolizáló eszköz-gyűjtemény a Tisza-tavi Ökocentrumban április 6-tól a "nyári üzem" teljes időszakában, azaz október 23-ig mindennap látogatható. A Tájház melletti szabadtéri, fedett "csűr" épület idén is számos alkalommal ad majd helyet kézművesbemutatóknak, foglalkozásoknak.