Látnivalók Poroszlón és környékén

2024. május 28.
Poroszló, a természet-turizmus otthona

 

Poroszló, a természet-turizmus otthona

Poroszló ősi település a Tisza jobb partján fekszik. Már Anonymus is említést tesz arról, hogy Árpád honfoglaló seregei itt, a poroszlói Földvár alatt táboroztak. A község 1445-ben mezővárosi rangot kapott. A török időkben elpusztult a község monostora, elbontották az Árpád-kori templomot, utóbbi helyett viszont később megépült a ma is használt és megcsodálható református (1793) és katolikus templom (1797). A községháza szintén műemlék-jellegű épület, a falu központjában helyezkedik el. A Graefl család kastélyát, mely szintén községünk éke, felújították, így már vendégfogadásra is alkalmas. 2012-ben megépült a Tisza-tavi Ökocentrum, mely helyet ad Európa legnagyobb édesvízű akváriumrendszerének. Poroszlón látható néhány az ezeréves tölgyfákból. A falu Tájháza, a régi népi mesterségeket és a falusi élet egy-egy pillanatát mutatja be egy eredeti nádtetős parasztházban.

A község egyik legfőbb vonzereje a 127 km2 -es Tisza-tó, amely a vízi sportok kedvelőinek, a fürdőzni, strandolni vágyóknak, horgászoknak, vadászoknak, vízitúrázóknak, ökotúrázóknak is kiváló kikapcsolódási lehetőséget nyújt.

A Tisza-tavi Madárrezervátum, mely a Világörökség része, a kikötőkből szervezett túrákon keresztül látogatható. A poroszlói ősszikeseken a mai napig fennmaradt a lovaglási lehetőség, miközben megfigyelhető a ritkaságszámba menő túzokkolónia.

Az üdülni és pihenni vágyók kényelmét egyre több falusi vendégház, valamint panziók, nívós éttermek, kikötők szolgálják. Poroszló a téli kikapcsolódásnak is kedvez. Lehet korcsolyázni, szánkózni, s ami nagyon lényeges, lékről horgászni. 

 

További látnivalók Poroszlón:

Református templom

 Katolikus templom

 Községháza

 Millenniumi Emlékpark, szökőkút

 Tisza-tavi Vízisétány és Tanösvény

 

 

További információ: Tourinform Poroszló, Fő u. 5.  Tel: 36/553-095

 

Látnivalók Poroszló környékén:

Magyar-Tár-Ház, Szihalom

Korántsem tekinthető hagyományos értelemben vett múzeumnak, sokkal inkább Szihalom és a térség egyik turisztikai és kulturális központja, Poroszlótól 15 perc autóútra.

Az interaktív, a Kárpát-medence különböző néprajzi tájegységeit bemutató állandó és időszakos kiállítások illetve népi kismesterségi alkotóműhelyek, a közösségi és kulturális rendezvények (koncertek, hangversenyek, színielőadások, filmvetítések), valamint a gyermek- és ifjúsági táborok szervezésének lehetősége megfelelő alapot biztosít a létesítmény célkitűzéseinek eléréséhez. A különböző jellegű látnivalók és szolgáltatások révén a „MAGTÁR" tartalmas és hasznos kikapcsolódást biztosít a gyermekektől az aggastyánokig valamennyi érdeklődő számára. A jelenlegi és a jövőben bővíteni tervezett attrakciók, illetve a környezet kialakításakor elsődleges szempont volt, hogy az egész család egyszerre tölthesse el itt a szabadidejét.

www.magyartarhaz.hu

Tiszavirág Ártéri Sétaút, Tiszaörvény

A Sétaút a tiszaörvényi Szabics Kikötőből a belépőjegy megváltása után egy rövid csónakázással érhető el. Egész évben látogatható. A 2000 m hosszú tanösvény a tiszavirág (kérész) életét, fejlődési fázisait és a Tisza-tó élővilágát mutatja be. Madármegfigyelő tornyai és a séta végcélját is jelentő belső tó, a Göbe halászladikjai is igen népszerűek.

Ezeket különösen a fotósok és a csónakos barangolók veszik szívesen birtokukba hosszabb-rövidebb időre. A sétaút pihenőiben bemutatják azt a már majdnem elfelejtett, de példaértékű "természet és emberi tevékenység" kapcsolatot, amit a teknővájás, a kosár és gyékényfonás valamint az eredeti tiszai halászmesterség és a kubikos élet jelentett.

http://www.szabicskikoto.hu/tiszavirag-arteri-seta/

 

Tiszaigari Arborétum

 

A 2016-2017 évben elvégzett felújítási és növényállomány fejlesztési folyamat végeredményeként új fényben tündököl a Tiszaigari arborétum.

 

https://www.nefag.hu/okoturisztika/tiszaigari-arboretum-es-kulcsoshaz/