Ökoturizmus

2024. június 18.
A Tisza-tónál egész évben válogathatunk a túrázási lehetőségek és útvonalak között, bejárhatjuk a vidéket csónakba, kenuba vagy kajakba szállva, gyalog, kerékpárral vagy épp lóháton...

Az ökoturizmus elsődleges célterülete a középső, Aranyosi-kanyar, Sarudi-medence és Kis-Tisza által határolt vidék, ahol kialakított túraútvonalak és tanösvények segítségével bejárható a változatos természeti szépségekben gazdag táj. Itt található a Tisza-tó gém- és kormorán telepeinek jelentős része, valamint a híres tündérrózsa és tündérfátyol mezők.

 

Kiskörei Hallépcső

Közép-Európa legnagyobb ökológiai folyosója, melyet 2014 októberében helyeztek üzembe. Elsődleges feladata ökológiai átjáró biztosítása a halak számára. Teljes hossza 1371 méter, átlagos szélessége 17 méter. A felvíz és az alvíz legnagyobb szintkülönbsége 10,6 méter.

Az alábbi képre kattintva a hallépcső betekintő ablakának élő képe látható (webkamera)

 

Tisza-tavi Vízi Sétány és Tanösvény

A tanösvényen az érdeklődők egy 1500 méter hosszú pallóúton sétálva nyerhetnek betekintést a Tisza-tó növény- és állatvilágába. A tanösvény a nemzeti parkkal szerződött kikötőkből csónaktúra formájában vagy Poroszlóról rendszeres kishajójárattal közelíthető meg. A sétányon elindulva kirándulás tehető a tó korábban megközelíthetetlen vadregényes területére. Az élőlények megfigyelését információs táblák és madármegfigyelő házikók segítik.

 

Részletes információért kattintson IDE