Szabadidőpark

2024. április 15.
A Tisza-tavi Ökocentrum főépületét egy több mint 7 hektár területű szabadidőpark öleli körül. A park látnivalói, bemutatói az „éld át a természetet" mottó jegyében születtek.

Kérjük vegye figyelembe, hogy a szabadidőpark a természet rendjéhez igazodóan működik, így a téli üzem időszakában - október végétől április elejéig - egyes látnivalók és állatbemutatók nem üzemelnek!

 

A szabadidőpark területén egy kellemes séta során közelről figyelhetjük meg az itt lakó állatok életét, viselkedését, kapcsolatba kerülhetünk az állatokkal.

 

A kora délutáni órákban - alkalmanként - megfigyelhető a kormoránok és a mókás kinézetű pelikánok etetése.  

 

 

 

 

  

  

 

Ha óvatosan és hangoskodás nélkül sétálunk a parkban, számtalan olyan madárral is találkozhatunk, melyek szó szerint nincsenek az Ökocentrum "birtokában", hanem a közeli, mintegy 100 méterre található Tisza-tó lakói, de akár napközben vagy a koraesti órákban előszeretettel "belátogatnak" területünkre. Ilyenek lehetnek a tengelic, a meggyvágó, a zöldike, de gyakran találkozunk rövid időre nálunk vendégeskedő dolmányos varjúval, szürke gémekkel, nyári ludakkal, récékkel vagy akár bakcsóval is.

 

A település villanyoszlopain fészkelő fehér gólyák is gyakran teszik tiszteletüket parkunkban, némi elemózsia reményében, majd hazarepülnek közeli fészkükbe. Ezen a képen felfedezhető a Tisza-tavi Ökocentrum főépülete szárnyának legvégén ácsorgó, különleges pozícióból nézelődő "vendéggólya" 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Parkunk hídjainak napsütötte korlátján szezonban hatalmas méretű, színes, sütkérező szitakötőkkel is találkozhatunk

 

A parkban a gyermekes családokat két szárazföldi játszótér és "tutajos" vízi játszótér várják, de a szabadidőparkban tekinthető meg az 1884-ben épült poroszlói Tájház is. 

Szabadidőpark keleti része:

mocsári és ékszerteknősök (szezonális) - afrikai vendégünk, a sarkantyús óriásteknős (téli időszakban a főépületben)  - ragadozó madár röpde egerészölyvekkel - bagoly röpde erdei fülesbaglyokkal és macskabagollyal  - aranysakálok - nyestkutya - réti sasok röpdéje - kisállat-simogató kiskecskékkel és bárányokkal - madárpark gólyákkal, szürkegémmel és más madárfélékkel - parlagi szamár - tincses kecske - juhfélék bemutatói: cikta, cigája, racka és gyimesi racka

 

 

 

 

 

 

Szabadidőpark nyugati része:

Kalandjátszótér, akadálypálya - minigolf pálya - Dísz tó kormoránokkal, tőkés récékkel és más vízi szárnyasokkal, a vízben teknősökkel - rönkjátszótér - Pelikános tó - dámszarvasok - európai őzek - fácánok - muflonok - "halászskanzen", régi halászati eszközök bemutatója - nyusziudvar - hagyományőrző baromfiudvar - 1884-ben épült poroszlói Tájház, benne helytörténeti gyűjtemény (szezonális) - sportpálya - Tutajos tó, vízi játszótér (szezonális) - bála figurák - mezítlábas ösvény - sövénylabirintus betűkirakó játékkal

 

 

 

 

 

A parkban történő sétához a kisgyermekek kedvence a Húzoga-tó kiskocsi, melyet az Információs pultban 2000 Ft kaució ellenében 700 Ft/óra bérleti díjjal lehet igénybevenni!