Kerékpározás- körbeért az út a Tisza-tó körül

2024. június 18.
A Tisza-tavat körülvevő árvízvédelmi töltésen (gáton) aszfaltburkolatú, hosszabb és rövidebb körökből álló pálya fut végig, amelyen körbekerékpározható a tó teljes területe.

A Tisza-tó nagyobbik, déli része körüli kerékpárút az elmúlt években nagyrészt megvalósult, kivételt csak a 33. sz. főút menti szakasz jelentett. Ennek megépítésével és 2020. június 20-i átadásával lehetővé vált a tó teljes körbejárhatósága közel 70 km-en.  A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházása most átadott beruházása bruttó 4,2 milliárd forintba került, ebből 6,5 kilométer kerékpárút és négy híd épült meg. A fejlesztés alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe.

Az elkészült új kerékpárút szakaszról itt olvashatsz bővebben

A pályáról - gátkorona - nagyszerű kilátás nyílik a tájra, így biciklizés közben rálátni a szigetekre, ártéri erdőkre és a gyönyörű vízfelületre. Itt vezet végig az Eurovelo 11 nemzetközi kerékpárút, amely Norvégiától Görögországig szeli át Európát.

Mindössze 1 méteres szintkülönbséggel kell megbirkózni a kerékpárutak során, ezért felkészülés nélkül is bátran vállalkozhatunk egy rövidebb túrára. Négy helyen komppal szelhetjük át a tavat, de lehetőség van csónakos-kerékpáros kombinált utak megtételére is, a kikötőkben kölcsönözhető hajók segítségével.

A régió területén 500 egységes kerékpárpark és kiépített szervízhálózat biztosítja, hogy feledhetetlen élményben legyen részünk, az ország sík vidéki kerékpározásának központjában!

 

A tiszafüredi Kerékpáros Centrumra vonatkozó információkért kattintson az alábbi képre