Passzold vissza tesó!

2022. szeptember 29.
Nálunk leadhatod már nem használt, felesleges mobiltelefonodat

Eltörött? Elromlott? Újat vettél? Trendit vettél? Nem tudod mit csinálj a régi mobiloddal? Védd a környezetet, és támogasd a főemlősöket! Szállj be a Passzold Vissza Tesó! Kampányba! A Te zöld lépésed is fontos a jövőd szempontjából. Sok kis lépés, nagy távolság! Gondolkozz zölden! Ebben segít a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, és az Inter-Metal Recycling Kft.

Magyarországon évente kb. 120.000 tonna elektronikai hulladék keletkezik. Hogy ennek mekkora része mobiltelefon, az nehezen becsülhető, de ma már szinte mindenkinek van, és a szolgáltatók kedvezményes új készülékekkel is próbálnak új előfizetőket szerezni, így motiválva sok embert az idő előtti „divat" cserére, miközben a készülék és az akku akár még évekig is megfelelne az alapvető célnak. És abba vajon belegondolunk-e, hogy mi lesz a feleslegessé vált eszközökkel?

A KÖVET Egyesület mobiltelefon visszagyűjtő kampánya a Jane Goodall Intézet, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület közös „Passzold Vissza Tesó!" című kampányához kapcsolódik. A célja, hogy a magyar háztartásokban használt, de használaton kívülre került mobiltelefonokat visszagyűjtsük minél nagyobb mennyiségben. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, köztük sok un. konfliktusos ásvány például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnék megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog. Emellett a közép-afrikai humanitárius missziót is támogathatjuk aktív hozzáállásunkkal, mint telefont cserélők és mint cégek, intézmények.

A Tisza-tavi Ökocentrum 2022. október 3. és 21. között gyűjtőpontként fog működni:

Ha október 3 és 21 között elhozod és az Ökocentrum pénztárában leadod már nem használt, felesleges mobilodat, nem csak a környezet védelméhez és a gorillák élőhelyeinek megmentéséhez járulsz hozzá, hanem részt vehetsz "1-et fizet kettőt kap" akciónkban! Ezesetben ugyanis egy darab Alap belépőjegy áráért 2 belépőt adunk!

* Kérjük kísérd figyelemmel a nyitvatartásunkról szóló információkat, mert a most következő időszakban nyitvatartási rendünk változhat!

 

Részletes információkért kattints az alábbi plakátra