Sikeresnek bizonyult

2024. június 18.
részvételünk a használt mobiltelefon gyűjtő akcióban

Lezárult a 2022-es „Passzold vissza, Tesó!" című, használt mobiltelefon visszagyűjtő kampány: 1410 kg mobiltelefon érkezett be, 180 gyűjtőpontról. Az erről készült sajtóközlemény szerint a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum a legeredményesebb gyűjtők közé került: köszönjük az együttműködést minden olyan látogatónknak, aki az októberi kampányidőszakban elhozta és leadta nálunk használt mobilját! Veletek együtt, közösen ezúttal is valami hasznosat tettünk bolygónkért, környezetünkért!  

 

Az országos programot 5 évvel ezelőtt a Jane Goodall Intézet, a KÖVET Egyesület, az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet közösen hirdette meg. Azóta már 6 tonnánál jár a gyűjtés eredménye!  A kampány sikere töretlen, 2018 óta több mint 1000 gyűjtőpont létesült országszerte. Az együttműködő szervezetek célja a kampánnyal, hogy minél több adatmentes, már nem használható mobilkészüléket, GPS-t vagy táblagépet és ezekhez használt töltőket vegyenek át adományként, elősegítve ezzel a körforgásos gazdaságot, és segítve ezáltal a kongói főemlősök élőhelyének megmentését és a helyi közösségek életét. A használt készülékek kincset rejtenek, többek között 17 féle fémet lehet visszanyerni belőlük, például aranyat, ezüstöt, palládiumot, rezet. A mobiltelefonok előállításához szükséges nyersanyagok, például a koltán bányászata Afrikában veszélyeztetett fajok (pl. gorillák, bonobók és csimpánzok) élőhelyét, fennmaradását és a helyi közösségek érdekeit fenyegetik. Ezt a folyamatot szeretnénk megfékezni, ha ugyanis a használt mobiltelefonokban található fémek újrahasznosítása nagyobb mennyiségben valósul meg, akkor az előállításukhoz szükséges ércek bányászata várhatóan csökkenni fog, illetve a kampány segít tudatosítani a mobilokban rejlő értékeket.

 

Íme a legeredményesebb gyűjtők 2022-ben:
● Nagyvállalat kategóriában díjazott: MVM ERBE Zrt. Székháza, Budapest
KKV kategóriában: Tisza-tavi Ökocentrum, Poroszló
● Intézmény kategóriában: Halis István Városi Könyvtár, Nagykanizsa
● Oktatási intézmény kategóriában: Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma és Általános Iskolája
● Önkormányzat: Budapest Főváros XIX. kerületi Polgármesteri Hivatal
● Különdíj: A legifjabb gyűjtők: Újbudai Dúdoló Bölcsőde, Budapest

 

A kampányhoz 2022-ben csatlakozó szervezetek listája itt tekinthető meg: www.kovet.hu

 

A kampányhoz eddig csatlakozó, több mint 1000 gyűjtőpont között vannak iskolák, óvodák, civil szervezetek, egyetemek, intézmények, vállalatok, üzletek, irodák, rendelők, könyvtárak, bevásárlóközpontok, nemzeti parkok, múzeumok, kereskedelmi- és ipari kamara, szálloda, színház, edzőterem, állatkert és még sorolhatnánk.

 

A visszagyűjtött készülékek újrahasznosításáról az Inter-Metal Recycling Kft. gondoskodik.

 

További információ:


Kádár András, főtitkár, Jane Goodall Intézet, +36 30 724 0274
www.janegoodall.hu / [email protected]


Gáspár Zita, projektasszisztens, KÖVET Egyesület, +36 20 315 2271
www.kovet.hu / [email protected]


A kampány szakmai partnere az EMLA Környezeti Management és Jog Egyesület.
www.emla.hu