Új könyv az állatkertekről

2024. június 18.
Benne a Tisza-tavi Ökocentrum

A Hazai úti célok turisztikai könyvsorozat legújabb darabja, tizedik kötete - az Állatkertek és vadasparkok Magyarországon - két fejezetre bomlik. Az első fejezetben a köztulajdonban lévő állatkerteket, a Magyar Állatkertek és Akváriumok Szövetségének tagjait - köztük a poroszlói Tiszta-tavi Ökocentrumot - mutatják be. Ezek a korszerű kertek nemcsak szórakoztató látványosságok, hanem az élővilág megismerésének és védelmének kiemelkedően fontos műhelyei, és egyben a környezeti nevelés jelentős intézményei is.
Tekintettel arra, hogy a gyermekek számára ma már nem csak a távoli földrészek élőlényei, hanem a hazánkban honos vadállatok, sőt háziállataink is szinte ismeretlenek, a könyv felhívja a figyelmet - Magán állatkertek, vadasparkok, állat- és élményparkok fejezet - vadasparkjainkra, valamint a sokféle állatot tartó kisebb-nagyobb állatparkokra. Ezek jó része indokolatlanul elenyésző publicitást kapott ezidáig.
A kiadó elsődleges célja az volt, hogy vendégcsalogató kiadványként a mai kornak megfelelő modern design és sok fotó segítségével ismertesse Magyarország 40 olyan helyszínét, amely országunk és földünk sokszínű állatvilágát mutatja be. Pontos leírást kap az olvasó történetükről, szerteágazó tevékenységükről és a bennük látható állatfajokról.